У суботу 20. маја 2017. од 18 часова до 1 сат после поноћи у организацији Музеја у Смедереву на две локације биће одржана Европска Ноћ музеја 9. пут за редом. Улаз слободан!

 

 → Музеј у Смедереву, Омладинска 4, Смедерево

Вечерња изложба са концертом:

Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић: сусрет Рудника и Смедерева

аутора мр Снежане Цветковић и Мирослава П. Лазића, виших кустоса смедеревског музеја.

 

Пратећи програм: концерт камерног састава оркестра „Светлост“ из Смедерева.

Учесници: Јелена Угринић (виола), Сташа Тимотијевић (чело) и Немања Петковић (кларинет). Руководилац и диригент Марко Ђорђевић.

 

Почетак програма тачно у 18 часова, завршетак око 20 часова

Почетак концерта у 19 часова.

 

Трајање изложбе од 20. маја до 20. септембра текуће године

 

О изложби:

Историјске и културне споне између Рудничког краја и Смедерева бројне су и дубоке, најинтензивније у позном средњем веку, у време деспота Ђурђа Бранковића. Дух деспотске породице Бранковић био је изузетно жив у Горњем Милановцу и Рудничком крају и током првих деценија 20. века, проналазећи уметнички ехо у талентованој грађанској породици Настасијевић из Горњег Милановца. Тражење инспирације у средњовековној прошлости и њено преображавање у духу савремене уметности, уједињавало је браћу Настасијевић у заједничком уметничком деловању.

Транспоновање личне драме и историјске трагичности деспота Ђурђа Бранковића кроз уметнички израз браће Настасијевић: књижевни, музички и ликовни, били су нам инспирација и повод за организацију изложбе. Њихово заједничко делање на овом пољу представља феномен у српској културној историји.

Музичка драма „Ђурађ Бранковић“, изведена пред публиком у Народном позоришту у Београду 12. јуна 1940. године, била је уметнички тријумф браће Настасијевић. Према Момчиловом драмском тексту „Ђурађ Бранковић“, Светомир је компоновао музику,  док су нацрте за сценографију радили и Светомир и Живорад. Коначно, реализована је сценографија сликара Станислава Сташе Беложанског.

Надахнут стваралаштвом старије браће, лик деспота Ђурђа Бранковића и његово време оживео је и Славомир Настасијевић у историјском роману „Тешко побеђенима“ (Београд, 1976).

Изложбена поставка је реализована захваљујући позајмици предмета из Легата браће Настасијевић из Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Музеја позоришне уметности у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду и Народној библиотеци у Смедереву.

Покровитељ изложбе је Град Смедерево.

 

***

 

→ Градска галерија савремене уметности Смедерево,

Трг Републике 5, Смедерево

 

Изложба I’m Forever Blowing Bubbles. Аутор изложбе је Саша Ткаченко.

 

Свечано отварање изложбе је у 20 часова.

 

Време трајања изложбе: 20. мај – 20. јун текуће године.
О изложби:

Изложба I’m Forever Blowing Bubbles отвара поље у коме се на индиректан начин преиспитује појам и идеал успеха у савременом друштву. Галерија, тачније њена архитектонска основа, у виду платформи, односно графикона (губитак радних места насупрот резултатима и квотама спортских мечева) послужила је као полигон за конструисање имагинарних територија које емитују различите информације. Супротстављањем датих информација, уметник креира одређену врсту огледала у коме појединац загледан у различите бројке и статистичке податке, демистификује фрагилност система и симулакрум савршеног поретка. У исто време застава на коју је аплициран текст I’m Forever Blowing Bubbles постављена у простору као напуштени предмет, представља неку врсту монолога уметника. Застава као симбол моћи у овом случају скрајнута и на поду, мапира поглед са маргине загледан у идеализовани центар, са иронично патетичним отклоном ка објективном сагледавању реалности.

 

Биографија уметника:

Саша Ткаченко (1979) живи и ради у Београду. Од 2008. године континуирано учествује на изложбама у земљи и иностранству (одабране изложбе: Центар Помпиду у Паризу, Музеју савремене уметности у Београду, mumok – Музеј модерне уметности у Бечу, Музеј савремене уметности у Загребу, MNAC – Национални музеј савремене уметности у Букурешту, Times Музеј у Гуангџоу, Музеј савремене уметности Војводине у Новом Саду, ACP – Аустралијски Центар за фотографију у Сиднеју, Музеј града Београда, Künstlerhaus у Бремену, UnionDocs Центар за документарну уметност у Њујорку, Castello di Rivoli – Музеј савремене уметности у Торину). Боравио је на artist-in-residence програмима у ISCP Њујорку, T.I.C.A-AirLAb Институту за савремену уметност у Тирани. Његови радови налазе се у колекцијама Музеја савремене уметности у Београду и Telenor колекцији савремене српске уметности.