Музеј у Смедереву обележиће осам деценија од највеће трагедије у вишевековној историји града Смедерева новом изложбом и публикацијом аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара

 

Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године – 80 година после

 

Прошлост је заиста друга земља: не можемо се у њу вратити. Међутим, постоји нешто горе од идеализовања прошлости – или њеног описивања као стравичне: заборав.[1]

 

Ове године обележићемо 80 година од разорне експлозије сакупљених убојних средстава у Смедеревској тврђави која се догодила 5. јуна 1941. године. Овај догађај, као мало који пре и после њега остаће уписан у јавној меморији Смедереваца и Србије како због великог броја пострадалих, тако и због незапамћеног разарања града.

Експлозија нагомилане муниције и других експлозивних средстава у Смедеревској тврђави 5. јуна 1941. била је сигурно највећа трагедија која је погодила српски народ од Априлског рата и успостављања немачке окупационе управе у централном делу Србије. Велики број погинулих, чији тачан број вероватно никада нећемо дознати, оптерећује и данас. Додајмо томе и изузетно велики број тешко и лакше рањених, психолошки трауматизованих за читав живот, те потпуну девастацију урбаног језгра вароши, а самим тим и дотадашњег свакодневног животног окружења Смедереваца или оних, који су се ту под тешким теретом ратних прилика, у Смедереву затекли. Разумећемо да је све то заједно више него довољно да ову катастрофу назовемо највећом трагедијом у вишевековној повести Смедерева, али и једном од највећих трагедија током читавог трајања Другог светског рата на територији Србије.

У склопу овогодишњег комеморисања експлозије 5. јуна 1941. године Музеј у Смедереву реализује пројекат који подразумева представљање најновије историографске студије Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године – 80 година после и истоимене изложбе. Аутор изложбе и публикације је Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар нашег музеја. Изложба коју приређујемо понудиће иновативнији, модернији и храбрији поглед на петојунску трагедију. Представићемо и најновије резултате вишегодишњих научних истраживања архивске грађе. Жеља нам је да пробудимо емоције, освежимо памћење и укажемо грађанима на неопходност чувања сећања. На изложби ће се први пут приказати фотографије које до сада нису излагане, као и архивски документи и музеалије из историјске збирке Музеја у Смедереву.

Поменута историографска студија аутора пројекта са новијим разултатима истраживања утемељеним у изворној грађи, као и критичким ишчитавањем релевантне литературе о овој теми резултат је вишегодишњих истраживања.

Рукопис Мирослава П. Лазића о разорној експлозији сакупљених убојних средстава у смедеревској Тврђави 5. јуна 1941. године је настао у склопу припрема изложбе о том догађају, а поводом осамдесетогодишњице вероватно највеће трагедије у историји Смедерева. Kао такав, он не само што задовољава потребе пропратне публикације, већ их вишеструко надмашује. Реч је о изворном научном раду за који смо сигурни да ће деценијама остати релевантно, а можда и најрелевантније штиво о самом догађају и свему што је пре и после било везано за њега. Реч је о изузетно добро истраженом раду у коме је аутор не само сакупио сва до сада доступна знања о експлозији у смедеревској Тврђави, него их и критички размотрио, по потреби међусобно сучелио, упоредио и очистио од наслага идеологија, политичких интереса и погрешних перцепција. (Исечак из рецензије др Зорана Јањетовића, научног саветника Института за новију историју Србије, Београд)

Промоција књиге ће уследити у Музеју у Смедереву током месеца у јуна, о чему ћете бити накнадно обавештени.

Свечано отварање изложбе биће одржано у првој сали Музеја у Смедереву у суботу 5. јуна 2021. у 13 часова. Након тога, уследиће комеморативна свечаност испред споменика „5. јун 1941“.

Smederevo 5. jun 1941.
Плакат за изложбу „Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године / 80 година после

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложба:

Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године – 80 година после

Музеј у Смедереву, 5. јун – 30. септембар 2021.

 

Одговорни уредник:

Татјана Гачпар, музејска саветница и директорка Музеја у Смедереву

 

Аутор изложбе:

Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву

 

Аутор архитектуре поставке изложбе:

Арх. Милорад Младеновић

 

Техничка реализација изложбе:

Марко Лазић и Ненад Спасић

 

Израда звучних ефеката:

Милан Меденица, Radio Lux Смедерево

 

Конзервација папирне грађе:

Конзерваторска лабораторија Народне библиотеке Србије

 

Лектура:

Јелена Хајошевић

 

Графичко обликовање:

Марија Лазић, инж. графичког дизајна

 

Поставку изложбе омогућио је Град Смедерево

 

[1] Toni Džad, Teško zemlji, Beograd 2011, str. 43.