Есфигменска повеља

У четвртак  12. октобра 2017. од 19 часова у Музеју у Смедереву имали смо задовољство да угостимо креативне наставнике историје који су колегама наставницима историје и ликовне културе представили нови пројекат Дворска канцеларија Деспота Ђурђа Бранковића, који је финансијски подржан од Центра за промоцију науке.

Пројекат су представили аутори Павле Павловић, Драгана Мишић и Вишња Васиљевић.

Пројекат је осмишљен са идејом да се ученицима представи начин рада и функционисање државног апарата средњовековних владара, на примеру двора деспота Ђурђа Бранковића. Кроз упознавање са различитим врстама докумената и улогама на двору, ученици ће се упознати и са целим државним апаратом средњевековне Србије. Покушаће да оживе древни занат и племениту вештину калиграфије, кроз преписивање Есфигменске повеље, једне од најзначајнијих докумената који је издао деспот Ђурађ Бранковић 1429. године у манастиру Жича, али и савремених текстова.

Сав материјал за овај пројекат постављен је на  веб сајт који има за циљ да се обнови интересовање за калиграфију, лепо писање и осликавање, које развија вредне, а већ помало уснуле особине: стрпљење, поштовање и посвећеност.

Како смо обавештени од аутора пројекта сви заинтересовани наставници предмета Историје и Ликовне културе ће у наредном периоду упознати своје ученике са пројектом, а оне који желе да науче основе калиграфије, довешће на нашу радионицу 21.10.2017. у Београду, или у Регионални центар за професионални развој запослених у образовању у Смедереву 22.10.2017. Тада ће добити основна упутства и материјале за рад.

У току новембра 2017. ће свака група радити на увежбавању калиграфских вештина на начин на који њихов наставник осмисли. Крајњи резултат ће бити препис поменуте Есфигменске повеље. Свака школа треба да направи по један препис, који ће средином децембра бити представљен на завршној изложби радова.

У складу са интересовањима ученика, наставници ће им предлагати да направе позивнице, честитке, молитве, етикете…, и тако им показати употребну вредност ове вештине и у свакодневном животу.

Како се сав потребан материјал налази на сајту, сви ученици ће моћи да му приступе од својих кућа, и да вежбају када год то зажеле.