Музеј у Смедереву дигитализује основну поставку

 

У Музеју у Смедереву протекле недеље започео је пројекат дигитализације музејске сталне поставке који спроводи Математички институт САНУ.

 

Стручњаци Математичког института САНУ дигитализују основну поставку Музеја у Смедереву

Чланови пројектног тима, научни сарадник Вања Кораћ и истраживачи сарадници Дејан Вукелић и Милан Тодоровић учествовали су у следећим активностима: снимање дроном зграде Музеја, панорамско снимање сталне музејске поставке, 2Д скенирање фото-грађе и писаних материјала који сведоче о културном, социјалном и привредном развоју Смедерева, као и 3Д скенирање и фотографисање најрепрезентативнијих објеката културно-историјског наслеђа, попут кованог новца деспота Ђурђа Бранковића, прстена војводе Степана, накита из XV века пронађеног у Смедеревској тврђави и примера декорисане керамике из истог периода, бисте краљице Наталије Обреновић из 1882. године и барутнице смедеревског војводе Вујице Вулићевића.

Ускоро ће бити видљиви резултати обављеног посла

У наредној фази приступиће се креирању и развоју репозиторијума дигитализованог материјала и електронског двојезичног водича који ће умногоме подупрети настојања Музеја да на иновативан и пријемчив начин своју сталну поставку учини још атрактивнијом и видљивијом широј домаћој и иностраној јавности.

Математички институт САНУ
Математички институт САНУ