Из штампе је изашла књига „Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914-1918“. Прва историографска синтеза о Смедереву и смедеревском крају у Првом светском рату биће представљена на Дан Музеја у Смедереву – 12. априла 2019. у 19 часова.

 

Музеј у Смедереву је објавио књигу Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914–1918. Овом публикацијом смедеревски музеј обележава Дан Музеја, као и стогодишњицу завршетка Првог светског рата.

 

Смедерево 1914-1918
Позивница

Смедерево 1914-1918

Са великим задовољством позивамо Вас на промоцију књиге Мирослава П. Лазића Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 19141918 која ће бити приређена у оквиру обележавања Дана Музеју у Смедереву у петак 12. априла 2019. године у 19 часова. На представљању књиге говориће:

Дејан Радовановић, археолог и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево,

Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву

и Мирослав П. Лазић, аутор књиге.

Музички тренутак: Немања Петковић, кларинет и Миле Ђурђевић, хармоника.

 

Издавање књиге реализовано је у оквиру истоименог пројекта који је реализован поводом обележавања 100-годишњице завршетка Првог светског рата, догађаја без преседана који је у великој мери неповратно променио Смедерево и околину. Осим што је однео много жртава и драстично изменио демографску структуру, рат је донео до тада невиђена разарања урбаног језгра вароши, али и непосредне околине, као и појединих села у смедеревском крају (Липе, Михајловац, Колари…). Смедерево је, поред Београда и Шапца, претрпело највећа разарања од свих тадашњих српских вароши. Страдања Смедерева, нарочито из октобра 1915. године била су условљена географијом и тадашњим положајем вароши на граничној реци или како је то публициста Славољуб Штерић писао – „на пушкомет од непријатеља“.

Рат је изнедрио читав низ веома важних догађаја и друштвених процеса како за време ратних дејстава, тако и за време трогодишње аустроугарске окупације. Због тога је важно да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на вишегодишњим научним истраживањима архивске, музеолошке и друге изворне грађе, те до сада непознате стране али и домаће старије мемоарске литературе. У креирању књиге, у великој мери коришћени су новији историографски резултати савремене  домаће, али и стране науке.

Узимајући све у обзир, можемо рећи да ова књига, по количини обрађене грађе, темама које су у њој обухваћене, као и методолошким приступом, представља значајан искорак у досадашњем проучавању Првог светског рата Смедерева и околине. Књига коју представљамо јесте прегледна, на научним основама заснована монографија у којој ће како стручна, тако и шира јавност наћи одговоре на многа питања из домена завичајне историје Првог светског рата.

 

Смедерево Први светски рат
Дан Музеја у Смедереву – плакат

Извод из рецензије проф. др Мире Радојевић:

Након неколико по обиму мањих и већ публикованих историографских дела о овој теми, колега Лазић је за објављивање припремио и целовиту студију у оквиру које је убедљиво приказао живот града и његове околине од првих дана рата до његовог завршетка и суочавања с трагичним последицама. Засновао ју је на широкој изворној основи у којој се истичу архивска документа, објављени историјски извори и изузетно разноврстан избор штампе, не само домаће него и иностране. Користећи савремене технолошке могућности, мноштво релевантних чињеница, до сада непознатих у српској историографији, пронашао је у библиотекама Француске, Велике Британије, САД, Немачке, Аустрије, Новог Зеланда… Историографска литература коју је проучавао такође није превасходно домаћег порекла, будући да је у њој уочљиво место дато радовима на немачком, енглеском и француском језику. Колега Лазић је и тиме доказао да оно што се понекад с извесним омаловажавањем проглашава „локалним“, готово мање вредним, често припада светској историји.

Резултате истраживања изложио је у једноставној и сасвим логичној структури, пратећи низање догађаја, војне, друштвене и привредне околности, проблеме окупације и избеглиштва, ослобођење Србије и почетак суморног мирнодопског живота. Збивања у Смедереву и околини зналачки је уклопио у општији историјски контекст, којим је цео текст учинио разумљивијим и мање упућеном читаоцу, а обимним научним апаратом сваки изнети податак историографски проверљивим. Стил којим је писао веома је леп, повремено и сликовит, нарочито тамо где је требало приказати судбинска искушења појединца и нације.

 

Реализацију пројекта финансијски су подржали:

Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево у оквиру пројекта Музеја у Смедереву Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату.

 

Књига се може купити у Музеју у Смедереву или поручити телефоном (026.46.22.138) или преко е-поште (info@mus.org.rs). Цена је 1.300 дин.