Градска галерија савремене уметности Смедерево

Отварање изложбе: 27. 4. 2017. у 19 сати

Трајање изложбе до 17. 5. 2017.

Бранимир Карановић се поставком у Смедереву представља серијом дигиталних графика димензија 40 x 80 cm. Радови доносе наставак његовог истраживања  у пољу фотографије, али са својим проширеним презентацијама у пољу графике.

На представљеним радовима урбана иконографија комбинована са иконографијом природе, кадрирана и стилски уплетена, открива занимљиву концептуалну основу у служби изражавања интимних светова аутора. Читав регистар уобичајених, свакодневних ствари у оквиру исте визуелне представе нашао је свој антипод у другачијем, окружујућем контексту и садржају, чиме је отворио простор за уписивање сасвим личних и индивидуализованих значења.

Бранимир Карановић (Београд, 1950)

 

Дипломирао на Факултету примењених уметности 1974. у класи проф. Божидара Џмерковића у Београду. Магистрирао графику 1976. на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Марка Крсмановића. Од 1978. до 1997. професор фотографије на Академији уметности у Новом Саду, а од од 1996. Професор фотографије на графичком одсеку Факултета примењених уметности у Београду. Бави се графиком и фотографијом. Активно излаже графике и фотографије на самосталним и групним изложбама и земљи и иностранству од 1974 године.

Приредио је више ауторских изложби фотографија и графика домаћих и страних аутора у Београду, Солуну, Новом Саду и Чачку.