Музеј у Смедереву припремио је разноврстан и богат програм који ће представити публици у оквиру овогодишњих, 28. Смедеревских светосавских свечаности. Смедеревски музеј представиће публици изложбу, смотру етнолошког филма, едукативни програм и радионице за ученике.

 

Смотра „Славски колач“

Смотра ће се одржати у уторак 24. јануара 2017. године у периоду од 12.00 до 14.00 часова у Градској галерији савремене уметности Смедерево

 

Предавање „ Слава – живо наслеђе“

Предавање ће се одржати у уторак 24. јануара 2017. године у 18.00 часова у Музеју у Смедереву. Предавачи су:

др Милош Матић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду и

др Марко Стојановић, музејски саветик Етнографског музеја у Београду.

 

Смотра етнолошког филма

Смотру етнолошког филма организујемо у сарадњи са Етнографским музејом из Београда, који је организатор Међународног фестивала етнолошког филма већ 25 година. Основни концепт овог фестивала јесте синергија филмске уметности и етнолошке/антрополошке науке у документовању, заштити и промовисању културног наслеђа.

У оквиру Смотре етнолошког филма у Музеју у Смедереву током три вечери  биће приказано седам филмова – четири домаће и три филма стране продукције.

Пројекција филмова реализоваће се у понедељак 23, среду 25. и четвртак 26. јануара од 18.00 часова у првој сали Музеја у Смедереву. Улаз је слободан. У прилогу Вам шаљемо комплетан програм са сатницом.

 

Смотра етнолошког филма за ученике смедеревских школа

У оквиру овогодишње Смотре етнолошког филма, а у оквиру актуелне акције града Смедерева Јасно је – и село и град, предвиђене су и две преподневне пројекције за ученике основних школа, које ће се одржати у следећим школама:

  • ОШ „Илија Милосављевић-Коларац“ у Коларима, јануара у 10.00 часова;
  • ОШ „Бранко Радичевић“ у Лугавчини, 23. јануара у 12.00 часова;
  • За ученике свих градских школа (ОШ „Димитрије Давидовић“, ОШ „Др Јован Цвијић“, ОШ „Бранко Радичевић“, ОШ „Бранислав Нушић“, ОШ „Јован Јовановић-Змај“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“) у Музеју у Смедереву, 25. јануара у 13.00 часова.

 

Изложба „Енергетске структуре” у Градској галерији савремене уметности Смедерево

Аутори изложбе су Александар Лазар и Милан Булатовић, докторанти уметничких студија графике на Факултету ликовних уметности у Београду.

Изложба ће бити отворена у среду 25. јануара у 18:30 часова. Изложба ће бити постављена у периоду од  25. јануара до 13. фебруара 2017. године.

 

С обзиром на значај манифестације за културни живот града Смедерева, као и програма које Музеј у Смедереву приређује с разлогом очекујемо и Ваше присуство.

 

Мирослав П. Лазић

Виши кустос историчар Музеја у Смедереву