МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ

ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО

 

 

АНА МАРКОВИЋ

Музеј у Смедереву, 11.12. 2018. – 18.01. 2019.

Назив изложбе: УБРЗАЊА/ ПУТОВАЊА

На изложби под називом УБРЗАЊА/ ПУТОВАЊА ауторке Ане Марковић биће представљени радови средњег и малог формата, рађених техником уље на платну, насталих у последње две године.

Оно што чини ужа уметничка интересовања ове уметнице јесте пролазност и ритам савременог живота, пре свега урбаних структура. У том смислу, ауторка је однедавно своја истраживања пренела са фотографије на поље слике, где се она сада преплиће са фотографским експериментима. Тему пролазности покушала је да истражим кроз пејзаж, тражећи паралелу између некадашњих аркадијских пејзажа и његових данашњих представа, које су далеко од идиличних слика старих мајстора.

За уметницу је савремени пејзаж неодвојив од градских средина, због чега се, природно, бави приказима ужурбаног градског живота много пре него сликама природе. Ауторку занима маниристичка деформација фигура и свакодневних призора, која најбоље показује људску забринутост светом, који се значајно променио и удаљио од природе али и самог себе.

Представљена серија слика урађена је по угледу на фотографије са дугом експозицијом, која асоцира на константно кретање и драматичне промене начина живота. Кроз њу уметница жели да испита позицију пејзажа данас и колико се наш доживљај истог заиста променио.

Биографија:

Ана Марковић је рођена у Београду 1984. године. Дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2010. У клси професора Гордана Николића. Завршила мастер студије 2014. године на истом факултету. Током студија усавршавала се на Универзитету примењених уметности у Бечу, у класи проф. Johanne Kandl као и на Летњој академији Traunkirchen у Аустрији под менсторством уметнице Xenie Hausner. Освојила награду за цртеж на студентском бијеналу цртежа Србије. До сада је излагала на осам самосталних изложби и великом броју групних изложби у земљи и иностранству.