ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ СМЕДЕРЕВО

Трг Републике 3, 11300 Смедерево, 026 614 595

E-mail: galerija@mus.org.rs

www.mus.org.rs

Радно време галерије: 10:00 – 14:00, 17:00 – 20:00

Недеља: 10:00 – 14:00

Не ради понедељком

 

 

АНА КНЕЖЕВИЋ

 

Галерија савремене уметности Смедерево, 16.8 – 2.9. 2017.

Отварање у среду 16. августа у 19:00

Назив изложбе: The Mirror of Light   

 

The Mirror of Light  је изложба осмишљена специфично за простор Градске галерије савремене уметности Смедерево. Састоји се од пет триптиха са ласерски сеченим мат црним акрилним плочама, урамљеним у дупла рефлексна стакла и дрвене рамове. Триптиси су постављени у низу, у прецизном размаку један од другог и од зида (паралелни су са зидовима) и у том односу праве сенке. Оно што акцентује дати простор јесу црне мат акрилне плоче које апсорбују цео простор. Усредсређеност ауторкиног поступка односи се на дијалог глатких црних површина плоча  које су постављене између два рефлексна стакла, која изненада откривају/ продукују нову реалност, јер се на известан начин понашају и као огледала за посматрача. Док хода задатим простором, посматрач је у прилици да га другачије поима тако што види себе и простор у плочама. Рад је отворен, поетичан и медитативан и „у функцији амбијенталног утиска.“

 

„Црна Ане Кнежевић јесте густина емоције и мисли настала свођењем, таложењем, капањем времена, акумулацијом… И управо овде се може пронаћи веза са црним рупама: радови Ане Кнежевић на овој изложби су материја сажета на мали формат изузетног интензитета.

Црна је, у материјалном, али не и у светлосном смислу, сума свих боја, она је алхемијски нигредо, почетно стање материје из које, низом трансформација, под надзором правог адепта упућеног у тајне света, може настати злато.“ (Милета Продановић, цитат из каталога)

 

 

Биографија

Ана Кнежевић (Београд, Србија, 1976) завршила је МФА студије сликарства 2002 на Факултету ликовних уметности у Београду. Студирала је сликарство на Massachusetts College of Art у Бостону 2003/2004. Излагала је на бројним уметничким манифестацијама и излозбама у Србији, укључујући Октобарски салон 2005 и Салон Музеја савремене уметности 2015. Добитница је престижних награда, за своје инсталације међу којима је и награда “Владимир Величковић” за 2009. Њен најважнији public art пројекат Radio Light 487796-Klaster, представљен је 2006 године у Београду а посвећен је Николи Тесли за 150 година од његовог рођења. Осим Србије излагала је у САД-у, Француској, Мађарској и Бугарској. Добитница је два значајна Њујоршка гранта: CEC ArtsLink 2012 и Polok-Krasner 2017/2018.

Њена уметност укључује 2Д радове и просторне инсталације. Њен примарни фокус су светлосно-звучне инсталације у којима од 2003 истражује односе и пресеке између простора, светла и звука. Хармонија, баланс и симетрија су кључни елементи у њеном раду. Живи и ради у Њујорку од 2013 године.

www.anaknezevic.net