Оргаизовани долазак ученика сеоских основних школа у посету установама културе и културним споменицима Града Смедерева, у оквиру градске акције „Јасно је и село и град“, континуирано траје од 1. децембра 2016. Програм који су, на иницијативу чланица Градског већа Јасмине Војиновић и Светлане Михајловић, осмислили радници Музеја у Смедереву, Регионалног завода за заштиту споменика културе, ЈП Смедеревска тврђава и Народне бибилотеке Смедерево до сада је прошло скоро двестотине ученика виших разреда дванаест сеоских основних школа:

01. 12. 2016. ОШ „Иво Лола Рибар“, Скобаљ

13. 12. 2016. ОШ „Херој Света Младеновић“, Сараорци

22. 02. 2017. ОШ „Вук Караџић“, Липе

01. 03. 2017. ОШ „Бранко Радичевић“, Лугавчина

07. 03. 2017. ОШ „Ђура Јакшић“, Мала Крсна

15. 03. 2017. ОШ „Димитрије Давидовић“, подручна одељења Удовице

22. 03. 2017. ОШ „Херој Срба“, Осипаоница

28. 03. 2017. ОШ „Иво Андрић“, подручна одељења Врбовац

05. 04. 2017. ОШ „Доситеј Обрадовић“, Враново

11.04. 2017. ОШ „Вожд Карађорђе“, Водањ

20. 04. 2017. ОШ „Илија Милосављевић Коларац“, Колари

26. 04. 2017. ОШ „Сава Ковачевић“, Михајловац

ПРОГРАМ

Музеј у Смедереву

 

 • Вођење кроз изложбу „Аквизиције – поклони и откупи етнолошког одељења Музеја у Смедереву 2003 – 2014.“ Ауторке Гордане Милетић, вишег кустоса
 • Предавање / презентација „Добродошли у Музеј“ – први део односи се на улогу и значај музеја у данашњем друштву, као и на важност сакупљања, чувања и презентације културних добара. Други део предавања посвећен је настанку и краткој историји Музеја у Смедереву.
 • Интерактивна радионица „Музејски детектив“ – ученици се стављају у улогу кустоса истраживача, који у простору Музеја траже скривени предмет, који након тога анализирају, представљају и припремају за излагање.
 • Едукативна игра „Средњевековни photo session“ – Ученици облаче костиме деспота Ђурђа и његове породице, који су рађени према приказу Бранковића на Есфигменској повељи, фотографишу се и упознају са модом и начином облачења у средњем веку.

Смедеревска тврђава

 

 • Заштита непокретних културних добара – На самом локалитету обнове куле бр. 8, стручњаци Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево ученицима говоре о заштити непокретних културних добара, о Тврђави као споменику културе од изузетног значаја и о значају очувања културно – историјске баштине.
 • Мали град Смедеревске тврђаве – обилазак Малог града и прича о историји нашег највећег и најзначајнијег споменика културе.

Народна библиотека Смедерево

 

 • Основне информације о настанку, фондовима и раду Библиотеке
 • Обилазак свих одељења Библиотеке – Позајмно одељење (слободна претрага фонда), Одељење стручне књиге, Одељење стране књиге, Завичајно одељење, Одељење набавке и обраде, Дечије одељење, референсне збирке
 • Упознавање са смештајем грађе у фондовима, претрагом, уносом у базе података
 • Представљање фонда Старе и ретке књиге
 • Упознавање са фондом на Дечијем одељењу и слободна претрага фонда.

Планирано је да до краја текуће школске године све сеоске школе са територије Града Смедерева учествују у овом динамичном, едукативном програму.