У недељу 12. априла обележавамо 70 година од дана када је одлуком Градског народног одбора Смедерево основан Народни музеј Смедерево.

Свечану прославу коју смо планирали поводом обележавања, овог, за нас и нашу заједницу значајног јубилеја, услед новонастале ситуације у вези са пандемијом вируса Covid-19  одложићемо до успостављања редовног стања у земљи.

Из наведеног разлога обраћамо вам се овим путем са несмањеном жељом да  поделимо са вама радост седамдесетог рођендана нашег Музеја.

Седамдесет година постојања и рада је дуг временски период и Музеј је од свог оснивања 12. априла 1950. године  до данас „меморисао“ много искустава која  представљају његову највећу снагу за даљи развој. Бројни посвећени музејски делатници испуњени стручним знањем уложили су велики труд да сакупе, сачувају, заштите и промовишу вредности наше богате баштине. У сећању их чувамо као ствараоце и градитеље музејских бедема који већ седамдесет година штите наше културно наслеђе од заборава и нестајања. Међу њима су Светозар Спасојевић, др Леонтије Павловић, Невенка Врхар, Милена Максимовић, Миленко Браца Остојић, Љубица   Миљковић, Милан Вулетић, Слободан Вулчевић, Милосав Чоловић, Гордана Ранковић, Љиљана Николић и други.

Драгоцени музејски сарадници били су наши врсни научници:  академик Момчило Спремић, проф. др Александар Јовановић, научни саветник др Марко Поповић, проф. др Ненад Макуљевић, проф. др Весна Марјановић и виши научни сарадник др Александар Урошевић који су својом посвећеношћу и љубављу према историји Смедерева умногоме допринели бољем познавању наше историје.

Ми који се данас налазимо на тим бедемима, надахнути љубављу и ентузијазмом према послу који радимо настојимо да се Музеј развија као активни чувар наслеђа, установа са израженим идентитетом која служи целоукупној заједници, креативни полигон за ангажовано учешће публике и незаобилазан учесник у развоју туризма. Оснажујући и улажући у своје инфраструктурне и програмске капацитете развијамо музеј као место доживотног учења, место које развија дијалог и пружа задовољство и разоноду.

У протеклих седам дана на нашем сајту и музејским профилима на друштвеним мрежама најављивали смо свечани догађај, Дан музеја, програмом „7 дана до 70-тог рођендана“.  У оквиру овог програма представљене су различите теме које се односе на нову музејску изложбу „Оставштина Милана Jовановића Стојимировића у етнолошком одељењу Музеја у Смедереву“ и истоимени каталог ауторке Гордане Милетић, вишег кустоса етнолога Музеја у Смедереву. Овом изложбом и каталогом желели смо да представимо најдрагоценије експонате који се чувају у етнолошкој збирци Музеја, али и да се са великим пијететом сетимо Милана Јовановића Стојимировић смедеревског добротвора  и једног од утемељивача Музеја у Смедереву.

У својим подухватима ми нисмо усамљени, јер су уз нас наши пријатељи, савезници који нам пут чине проходнијим, а нашу мисију извеснијом. Осећајући неизмерну захвалност према њима, на посебној свечаности биће додељене повеља „Др Леонтије Павловић“, признање „Чувари баштине“ и захвалнице Музеја у Смедереву.

О датуму свечаног обележавања јубилеја, отварању изложбе и представљању каталога бићете благовремено обавештени.

У име колектива музеја и своје лично име захваљујем се нашем оснивачу Граду Смедереву, Министарству културе и информисања Републике Србије и вама, нашој публици и пријатељима, који нас пратите, подржавате и критикујете, јер вашим интересовањем дајете смисао нашим напорима. Хвала вам!

Директор Музеја у Смедереву

Татјана Гачпар, музејски саветник

70 година Музеја у Смедереву

click on images